• mooi ! https://t.co/4vHLGQpmi9

Nulenergie kangoeroewoning met woonzorgfunctie

Project
Nulenergie kangoeroewoning met woonzorgfunctie

Jaar
2009

Locatie
Herent

08.208 Dit project is gelegen op een zuidgericht, halfopen perceel in een rustige wijk van Herent.

Het was de uitdrukkelijke wens van de bouwheren dat de woning niet enkel de woonbehoeftes van vandaag zou beantwoorden, doch ook deze van de toekomst. Naast een gezinswoning met drie slaapkamers, werden op de eerste verdieping naast een zorgappartement voor de grootmoeder ook multifunctionele ruimtes voorzien. Dmv. een extra trap naar de 1e verdieping, en het semipermanent openen of sluiten van deurpanelen kunnen deze geheel of gedeeltelijk ingezet worden als uitbreiding van de gezinswoning, het zorgappartement ,als autonome studio/klein appartement, of als ruimte voor de uitoefening van een vrij beroep.
Zo zijn zonder ingrijpende veranderingen of kosten verschillende woonscenario’s mogelijk die de ruimte anders benutten naargelang de woonbehoeftes van diegenen die er wonen in de loop der jaren. Mits afwerking van de zolder is zelfs een co-housingproject haalbaar.

Naast duurzaam was toegankelijkheid ook één van de belangrijke aandachtspunten. Zo is het project aangepast aan de noden van een rolwagengebruiker. Het is een totaalconcept geworden waarbij deze toegankelijkheid niet enkel specifiek en nuttig is voor de betrokken eigenaar in de rolstoel nu, doch ook in de ruimste context beschouwt oplossingen aanreikt voor levenslang wonen voor éénieder. Het meubilair is aldus op maat ontworpen om voor elke (toekomstige) bewoner bruikbaar te kunnen zijn. Daarnaast wordt ook een huislift voorzien.


Op bio-ecologisch vlak is dit huis uitstekend geconcipieerd:Er zitten geen chemisch verwerkte isolatiematerialen in -zelfs in de vloer-, de houtstructuur is niet behandeld, er werden zo veel mogelijk nagroeibare materialen gebruikt. Prefab passiefhuiselementen hebben dit gebouw in twee weken tijd regen- en winddicht gemaakt. Er werd zo veel mogelijk rekening gehouden om te bouwen met nagroeibare materialen die ook sowieso na afbraak ofwel terug in gebruik kunnen genomen elders of in de natuur afgebroken kunnen worden. Lijm werd maximaal vermeden.

Energetisch is de woning zelfvoorzienend door een combinatie van ecologische maatregelen. Naar isolatie en luchtdichtheid                  voldoen deze aan de passiefhuis-standaard. De aannemer, OHS uit Duitsland was de ideale partner om dit project op een korte termijn in orde te krijgen. Prefab bio-ecologische passiefhuiselementen hebben dit gebouw regen en winddicht gemaakt in twee weken tijd.
De firma Van Looy nam de ecologische technieken onder handen:
Stap 1: vermogen voor verwarming & verkoeling beperken
Hoge compactheid. Passieve isolatiepakketten en buitenschrijnwerk. Grote zonnewinsten door gunstige oriëntatie. Goede luchtdichtheid. Ventilatiesysteem D met warmteterugwinning. Centraal gestuurde zonnescreens en nachtkoeling houden het huis koel in de zomer.
Stap  2: verantwoorde energieopwekking
Geothermische warmtepomp. Zonneboiler. PV-panelen. Vloerverwarming op lage temperatuur.
Netto bewoonbare oppervlakte: 502 m²
Ventilatiesysteem: Systeem D met warmteterugwinning
Verwarmingssysteem en productie sanitair warm water: Warmtepomp
Toepassing hernieuwbare energie: Warmtepomp, Zonne-thermisch energiesysteem, PV-panelen
E-peil: -7
K-peil: 14